Mit kell tudni az ízületi fertőzésekről?

Az ízület két csontja közötti teret olykor fertőző mikroorganizmusok, baktériumok özönlik el. Az orvostudományban ismert baktériumféleségeknek szinte mindegyike képes ízületi fertőzést előidézni. Közülük a legismertebbek: a sztafilokokkusz, gonokokkusz vagy pneumokokkusz baktériumok, melykek  az ízületi gyulladás/fertőzés mellett általában más betegségeket is előidéznek (a gonokokkusz pl. gvirus-bakterium-sejtonorrheát) .

Hogyan fertőződik meg az ízület?

  • A baktériumok jellemzően gyorsan elözönlik az ízületi tokot, és ilyenkor azonnali antibiotikum-kezelésre van szükség. 
  • Ha az ízület néhány óra leforgása alatt léggömb módjára felfúvódik és a tájéka gyulladásba jön, kivörösödik és fáj, sürgősen orvoshoz kell fordulni!
  • A fertőző mikrobák tartós ízületi elváltozásokat is okozhatnak, és más testrészeket is megfertőzhetnek.
  • A fertőzéseket nem lehet elkerülni, még a legkisportoltabb izomkolosszus sem védheti meg magát semmiféle óvintézkedéssel a levegőben lebegő mikrobáktól. 

Ízületi gyulladás a test más részén fellépő fertőzéses betegségből is származhat, ha a veszedelmes baktériumokat a vér az ízületi tokhoz szállítja.

Bizonyos körülmények között egyes embereket jobban fenyeget a fertőzés veszélye, mint másokat. Az a szívátültetésen átesett beteg, aki az immunrendszere működését fékező immunszuppresszív kezelés alatt áll, ki van szolgáltatva a fertőzést okozó baktériumoknak.

A baktériumokjövés-menése” azonban vélhetően többnyire véletlenszerű. A sztafilokokkusz okozta fertőzések pl. rendszerint egyetlen ízületre korlátozódnak. Néha a térdet, máskor a csuklót, a könyököt, a csípőt vagy a bakát támadja meg a betegség. Mint az influenzát, az ilyen fertőzést is hőemelkedés és általános rossz közérzet kíséri.

A fertőzés kezelése

Ha az orvosok ilyen fertőzésre gyanakszanak, azonnal cselekszenek, mert minden késedelem súlyos, sőt végzetes következményekkel járhat.

Létfontosságú a gyors válasz a fertőzés első jeleire, mert, ahogyan azt Dr. Frank Dudley Hart mozgásszervi szakember is hangsúlyozza, “A fertőzés kezdetén végzett gyors ellenőrzésen múlhat, hogy hosszadalmas betegség vagy gyors felgyógyulás vár-e a betegre”.

Vérvizsgálatokkal megállapítható, hogy milyen organizmus okozza a bajt, a röntgenfelvételek pedig fölfedik az ízületi sérülések nyomait.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

55

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]