Miért van szükségünk a kalcium minél jobb hasznosulására?

A tej és tejtermékek külön érdeme, hogy a kalcium fel szívódását és a csontokba való betejtermekek-sajtok-tej-turo-04épülését segítő D-vitamint, a felszívódásra kedvezően ható laktózt, a csontanyagcserében szerepet játszó fehérjéket. A-vitamint, magnéziumot, foszfort és különböző mikroelemeket is tartalmaznak. Ezek az összetevők együttesen teszik kiválóan alkalmassá ezen termékcsoportot arra, hogy fogyasztásukkal támogassuk a harcot a csontritkulás ellen.

Különösen magas a kalciumtartalma a sajtoknak és a tejpornak. A magas kalciumtartalmú (1200 mg/100 g) tejpor jó hatásfokkal alkalmazható tejpor ételeink dúsítására. Jó eredményeket értek el a tejtermékek kalciummal történő kiegészítésével is, mert ilyen formában a kalcium hasznosulása a tej kedvező összetételének hatására sokkal eredményesebb, mint önmagában.

A magas kalciumtartalmú növényi eredetű élelmiszerek közül különösen az olajos magvak – dió, mogyoró, mandula, mák, napraforgómag – játszanak fontos szerepet az étrend összeállításában, mert a bennük lévő kalcium felszívódása jobb, mint az oxál- és fitinsavat tartalmazó növényeké.

A kalcium hasznosulását számos tényező befolyásolja, jelentős mértékben függ az életkortól is. Legkedvezőbb 20-25 éves korig, mintegy 60%-os, a későbbiek során, a körülményektől függően 40%-ra, esetleg 20%-ra csökkenhet. Éppen ezért a szervezet kalciumszükségletét a biztonsági tartalékkal megnövelt értékben adják meg.

Osteoporosis esetén az elfogyasztott kalcium hasznosulását minden esetben segíti a kiegyensúlyozott vegyes táplálkozás, a fizikai aktivitás és a hormonpótlás, ugyanakkor rontja az egyoldalú, helytelen táplálkozás, az emésztőrendszer megbetegedése miatt bekövetkezett felszívódási zavar, a laktóz- és fehérje-érzékenység, egyes gyógyszerek hatása (pl. a gyomorsav semlegesítésére szolgáló szerek), a drasztikus fogyókúrák, a túlzott alkoholfogyasztás, a szélsőséges táplálkozási irányzatok, a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a menopauza hormonális változásai.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

55

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]