Egy helyen mindent a kalciumról!

Az utóbbi évtizedek kutatásai kimutatták, hogy az emberi szervezetnek meghatározott ásványi anyagokra, elemekre, ill. ezek vegyületeire van szüksége. Szervezetünkben több tucat elem van. Ebből az alábbiak tekintendők létfontosságúnak: kalcium, réz, magnézium, cink, nátrium, mangán, kálium, szelén, foszfor, fluor, vas, jód. kalcium-calcium-01

A létfontosságú ásványi anyagok

Az ásványi anyagok a szervezetben állandó körforgásban vannak a következő rendszer szerint: felvétel ⇒ felszívódás ⇒ eloszlás ⇒ kiürülés. Mint említettük, az elemeket nagyrészt a táplálékkal vesszük magunkhoz. – Ezért is fontos, hogy táplálkozásunk ne legyen egysíkú.

A kalcium

A kalciummal a mindennapokban mész illetve mészvegyületek (mészkő, krétapor, égetett mész, stb.) formájában találkozunk.

A kalcium szerepe a szervezet szilárd vázának, a csontozatnak kialakításában döntő fontosságú. Az emberi csontozat nagyrészt kalciumot tartalmaz. Kalcium az emberi szervezet mintegy 2%-a. A nő kb. 1 kg, a férfi 2 kg kalciumot hordoz magába.

Legnagyobb része (99 százalék) a csontvázban található. De a bőr, a vér, a köröm, a fog, a haj is tartalmaz kalciumot. Csontépítő szerepe mellett a kalcium részt vesz az izmok működtetésében. Nélkülözhetetlen a véralvadásban, a szív- és csont vázizmok összehúzódásában, valamint idegfunkciókban is.

A test teljes kalciumtartalmának egy százaléka naponta megújul ⇒

A felszívódás zömmel a bél nyálkahártyáján történik. A fehérjerendszert, amely ezt a feladatot ellátja, egy D-vitamin-származék irányítja. A D-vitamint részben a táplálékkal, részben gyógyszerrel vesszük fel. Napfény hatására a bőrben is képződik D-vitamin.) A széklettel napi 300 milligramm kalcium távozik a szervezetből. Ezt természetesen pótolni kell. A veszteség ugyanis a csontozat rovására mehet.

A 300 mg pótlására 1 grammot kell felvenni!

Azért ennyit, mert a bélből csak körülbelül egyharmad része szívódik fel, a többi kiürül. Bizonyos esetekben a szükséglet napi egy grammnál nagyobb: pl. várandós, szoptatós anyáknál és idős korban.

A kielégítő kalciumpótlás védelmet nyújt a csontok törékenységével szemben. Alacsony kalciumszint mellett, D-vitaminhiány esetén alakulhat ki az angolkór.

Ha a csontvázból erőteljes a kalciumvándorlás, csontritkulás vagy csonttörés következhet be. A kalcium pótlását éppen ezért korán kell kezdeni, már a csontozat kialakulásakor!

Mit nevezünk biológiailag kritikus időszaknak?

Biológiailag kritikus időszakoknak nevezik azokat az életkorokat, amelyekben a kalcium pótlása különösen fontos:

  • Így a csecsemők, serdülő gyermekek csontváza, fogazata képzésében biztosítani kell a szükséges kalciumot.
  • Várandós,szoptatós anyáknál.
  • Aa változás korában levő nőknél, és úgy általában, idősebb korban fontos a kalciumpótlás.

A kalciumfelvétel során különböző szempontokra kell ügyelni.

Nem minden kalciumvegyület szívódik fel egyformán.

A kalcium beépülésére foszforra is szükség van. Ezért korábban a kettőnek a vegyületét, a kalcium foszfátot alkalmazták.

Mai ismereteink szerint célszerű olyan kalciumforrásokat adni, amelyekben a kalcium szervesen kötött állapotban van.

A tudomány egyre inkább felismeri a természetes eredetű anyagok jelentőségét. Növényeink közül kalciumot és foszfort tartalmaz pl. a csalán. Ebből is készült kalcium pótló szer. Másik természetes forrás a tojáshéj, amiből szintén gyógytermék készül.

A szervezet kalcium szükséglete részben pótolható a táplálkozás révén: tejtermékek, máj, hüvelyesek, dió fogyasztásával. Az átlagos vegyes étrend éppen kalciumból tartalmaz kevesebbet. Az ivóvíz mésztartalma sem egyforma különböző vidékeken. Ezért figyelemmel kell lenni a szervezet napi kalciumszükségletére, amely a következő:

  • felnőttek ⇒ 0,8-1,0 g
  • gyermekek 1,0 g
  • várandós anyák ⇒ 1,2-1,5 g
  • szoptatós anyák ⇒ 1,2 g

∼ A kalcium pótlásnak többféle lehetősége van, több gyógyszer és gyógytermék áll rendelkezésre. Ilyen a már említett tojáshéj-alapú készítmény.

A kalcium felszívódását gátolhatja pl.

  • a túl sok édesség,
  • sok só fogyasztása,
  • konzervált élelmiszerek.
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

54

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]