5+1 hatékony módszer az artrózis megelőzésére

Az artrózist, vagy ízületi porckopást a porcok mikroszkopikus sérülései okozzák. Ha a porc egészséges, a csontvégek simán el tudnak mozdulni egymáson, pontosabban a köztük lévő porcon, amely egyben “lökésgátló” szerepet is betölt.

Artrózis esetén a porcfelület lekopik, a csont végek összeérnek, és elmozduláskor egymáshoz nyomódnak, ami fájdalmat, gyulladást és duzzadást okoz, sőt az ízület elmerevedését, mozgáskorlátozottságát is előidézheti.
Később csontkinövés (‘sarkantyú’, ‘osteophyta’) keletkezhet az ízületi peremen, melyből a letöredező csont- vagy porcdarabkák az ízületi térbe kerülve még súlyosabb fájdalmakat okozhatnak.

A tapasztalatok szerint az alábbi módszerekkel már megelőzhető az artrózis kialakulása >>> 

1.) Súlykontroll és kondi

Ne szépítsük! Az erősen túlsúlyos embert nagyságrendekkel jobban fenyegetik az ízületi bántalmak, különösen a térd artrózisa, mint a normál súlyúakat. Ennek egyszerű oka van: a túlsúly rendkívüli módon igénybe veszi a teherhordó ízületeket, és a porcok idő előtti elkopását okozza.

A tudósok szerint már fél kiló leadása is 2 kg-mal csökkenti a térd terhelését. 5 kg-os súlycsökkenés esetén 50%-kal kisebb a térdartrózis kialakulásának kockázata.

A kutatók kjmutatták, hogy már 10 százalékos fogyás is jelentősen javíthatja az ízületek általános állapotát. A felesleg leadása mellett az izomerősítésre is nagy szükség van az artrózis megelőzéséhez, mert a fennálló reumás panaszok csak így enyhíthetők eredményesen – Az erősítő gyakorlatok fogyasztanak, és izmosabbá is tesznek.

2.) Hölgyek figyelem, nem mindegy, milyen lábbelit viselnek!

A magas sarkú cipő hordása ártalmas! Harvardi kutatók utánajártak, nem a körömcipő okozza-e, hogy kétszer annyi nőnek van artrózisa, mint ahány férfinak.

Húsz egészséges nő bevonásával kísérletet végeztek: alanyaikat mezítláb és körömcipőjükben járatták, s közben figyelemmel kísérték testtartásukat és lábízületeik megterhelését. Kiderült, hogy a magas sarok hordása során nagyfokú haránt irányú terhelés hárul a térd egyik legfontosabb elülső, ún. ‘pateliofemoralis’ ízületére, 23 %-kal nagyobb nyomás alá kerül a térd belső fele is. Mindkét hatás porckopást okozhat, amit már egy alig 4 centis magas sarok is előidézhet!

3.) A négyfejű combizom erősítése

A comb felső részében található izomcsoport anatómiai neve ‘kvadricepsz’ (Combfeszítő izom), minél erősebb, annál több terhet vesz le a térdről, tehát annál jobban óvja a térdízület porcrut. Erősítésének legjobb módja a guggolás, a térdhajlítás, a lépcsőn járás, vagy a kerékpározás.

4.) Egy kis sütkérezés.

Az ízületet alkotó csontok egészségének megóvásához nélkülözhetetlen a D-vitamin, melynek  túlnyomó része a napfény hatására termelődik a szervezetben. Télen, amikor gyakran borult az ég, ajánlatos napfényvitamint szedni, kiegészítő formájában. Kutatások szerint a D-vitamin-hiányos emberek körében háromszor gyakoribb az artrózis, mint akiknek a vére nagy mennyiségben tartalmazza ezt az értékes összetevőt!  Lényeges információ, hogy idős korban napfény hatására lényegesen kevesebb D-vitamin termelődik, mint fiatalkorban. A D-vitamin javasolt napi bevitele 400-800 NE (Nemzetközi Egység).

Természetesen a napozáson kívül élelmi forrásokból is beszerezhető a D-vitamin. A legjobb táplálékok ebből a szempontból a hideg tengerek zsíros húsú halai, kiváltképp a lazac, a szardínia és a makréla, továbbá a tőkehal máj és a csukamájolaj, a dúsított gabonapelyhek – 40 NE/100 g -, a tojássárgája -20 NE/tojás -, valamint a marha- és borjúmáj – 15 NE/100 g.

5.) A kelkáposzta egészséges!

A K-vitamin alapvető a porc és csontfejlődéshez. Egy amerikai kutatás keretében 672, átlagosan 66 éves személyt vizsgáltak meg; arra voltak kíváncsiak, ki mit eszik, és van-e artrózisa? (…) Kiderült, hogy a sok K-vitamin-tartalmú ételt fogyasztókat alig sújtja kéz és térdartrózis.

A vizsgálati alanyok egynegyedénél a K-vitamin szintje a szükséges érték felénél alacsonyabb volt. A kimutatások szerint manapság a fejlett országok lakossága alig fogyaszt K-vitaminban bővelkedő táplálékokat, pedig ez a vitamin nélkülözhetetlen a véralvadáshoz, az alvadási faktorok képzéséhez. A fodroskel mellett például a karalábéban is sok K-vitamin van, ahogy a spenót (paraj), a mangold és a nyers petrezselyem is kitűnő K-vitamin-forrás

6.) Cipő nélkül

A cipőben való járással összehasonlítva 12 százalékkal csökkent a térd megterhelése (vagyis az artrózis okozta ízületi fájdalom és merevség) azoknál az alanyoknál, akik mezítláb vagy zokniban járnak – Derült ki a chicagói ‘Rush Orvostudományi Egyetem‘ kutatóinak 75 artrózisos személy bevonásával végzett vizsgálataiból.

Ha a mezítláb vagy zokniban járás kivitelezhetetlen, legalább olyan cipőt hordjunk, amelynek kialakítása követi a lábboltozat és a sarok természetes ívét.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

55

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]